En değerli kalsiyum kaynağı süt mü?
Biliyoruz; yıllardır bildiğiniz bazı bilgiler değiştiğinde şaşırıyorsunuz ama beslenme dalında çalışmalar her konuda devam ediyor, bazı etkiler gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Sizleri aydınlatmak, yeni gelişmeleri sizlere sunmak bizim görevimiz.
İnek sütü proteininin %80'ini kazein, %20'sini whey proteini oluştur.Yeni yapılan araştırmalar gösteriyor ki süt IGF(İnsülin Büyüme Faktörü) salgılanmasına sebep oluyor.
Peki nedir bu IGF?
•İnsülin kandaki şekerin hücre içine girmesini sağlayan aslında kan şekerini düşüren hormondur.İnsülin Büyüme Faktörünü ise fake insülin gibi düşünebiliriz. IGF yağ artışı, organ büyümesi, göğüs ve yanakların büyümesi, uyku apnesi oluşumuna sebep olur. Son zamanlarda IGF prostat ve meme kanseriyle de ilişkilendirilmiştir.
•Sütteki whey proteini ve kazeinin de hücrelerden IGF salgılattığı bilinmektedir.
Vücudumuz için önemli olan aslında kalsiyum değil kalsiyum/fosfor (Ca/P) oranıdır. Vücudun istediği oran 1:1'dir. Ancak inek sütünde bu oran 2:1'dir. Uzun vadede inek sütü tüketimi sonucu vücut 1:1 oranına göre düzenleme yapmak isteyecektir ve bu durumda da idrarla Ca atımı artacaktır.
Peki süt tüketmeyince Ca değerleriniz düşüyor mu? Hayır. Çünkü tek Ca kaynağımız süt değil.
Bitkisel Ca kaynakları şunlardır:
-Susam
-Koyu yeşil yapraklı sebzeler
-Tahin
Önemli bir nokta: Bu besinlerde Ca/P oranı 1:1'dir. Vücudumuzun hiç zorlanmadan uyum sağlayacağı o oran!
İnek sütü laktoz intoleransı dışında otoimmün hastalıklarda da diyetten çıkarılır. Otoimmün hastalıklara örnek olarak lupus, romatoid artrit ve haşimato tiroiditi verilebilir. Otoimmün hastalıklarda ilk olarak süt ve süt ürünleri çıkarıldığında hastalık semptomlarında iyileşme ciddi bir şekilde görülmüş olur.
Sonuç olarak laktoz intoleransınız veya otoimmün bir hastalığınız var ise, tüketmemeniz daha doğru olacaktır. Herhangi bir sorun yok ise de aşırı süt maruziyeti olmadan tüketiminize makul ölçülerde devam edebilirsiniz. Unutmayın; zaten fazla süt tüketimi demir eksikliğine de sebebiyet verebilir.