Güçlü Antioksidanlar
GÜÇLÜ ANTİOKSİDANLAR
Antioksidanlar, sağlık üzerine faydaları saymakla bitmeyen ve besinlerin içerisinde değişen oranlarda yer alan hastalıklara karşı koruyucu maddelerdir. Vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korurlar.
Serbest radikaller, normal metabolik süre.lerden kaynaklanan veya dış kaynaklardan alınan zararlı moleküllerdir. Bu radikaller hücrelere zarar verebilir ve hücresel hasara, iltihaplanmaya ve hatta kanser, kalp damar hastalıkları, beyin ve sinir hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olabilirler. Antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek bu zararları önlerler.
Antioksidanlar hücresel hasarı azaltma ve yaşlanma sürecini yavaşlatma potansiyelleri nedeniyle de önemlidirler.
Antioksidan vitamin, mineraller ve kaynakları şöyledir:
• C vitamini (askorbik asit): Portakal, çilek, brokoli ve kivi gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur.
• E vitamini (tokoferol): Badem, fındık, ıspanak ve ayçiçeği yağı gibi yağlı tohumlarda bulunur.
• Beta-karoten: Havuç, tatlı patates, ıspanak ve mango gibi turuncu veya koyu yeşil renkli sebzelerde bulunur.
• Selenyum: Brezilya cevizi, ton balığı, hindi eti ve yumurta gibi yiyeceklerde bulunur.
• Çinko: Kırmızı et, deniz ürünleri, baklagiller ve kabak çekirdeği gibi besinlerde bulunur.
Bunlara ek olarak besinlerde flavanoidler, lutein, likopen, glutatyon, alfalipoik asit, resveratrol gibi antioksidan maddeler de bulunmaktadır.
ORAC ( Oxygen radical absorbance capacity ) vücudumuzdaki serbest radikallerin besinler tarafından emilebilme değerini gösteren bir ölçektir. Yani besinin içerisindeki antioksidan değerinin bir göstergesidir. Beslenmemizde ORAC seviyesi yüksek besinlere yer vermemiz gerekmektedir.
ORAC seviyesi en yüksek olan bazı besinler şunlardır:
- Karanfil
- Sumak
- Tarçın
- Kekik
- Zerdeçal
- Kuru erik
- Barbunya
- Kimyon
- Maydanoz
- Blueberry (yaban mersini)