Yükleniyor...
İçeriğe İlerle...
Lipödem ve Beslenme Lipödem ve Beslenme

Lipödem ve Beslenme Tedavisi

Son dönemde zayıflamak için bize başvuran kişiler arasında; teşhis edilmiş veya klinik bulguları lipödemi işaret eden çok sayıda danışanımız bulunmakta, bu nedenle biz de bu sayıda size lipödemden bahsetmek istedik.

Lipödem Nedir?

Lipödem, genellikle bacaklar ve bazen de kollar gibi belirli vücut bölgelerinde anormal yağ birikimi ile karakterize edilen, kronik ve ilerleyici bir yağ dokusu hastalığıdır. Genetik faktörler önemli bir rol oynar ve hastalık çoğunlukla kadınlarda görülür. Lipödem selülitten farklı olarak; yalnızca estetik bir sorun değil, aynı zamanda ağrı, şişlik, hassasiyet, morarma ve hareket kısıtlılığı gibi ciddi semptomlara da yol açabilir. Teşhisini genellikle bu konuda tecrübeli kalp damar cerrahları, girişimsel radyoloji uzmanları, dermatologlar veya endokrinologlar koyar. Lipödem yönetiminde beslenme, tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır bu nedenle biz lipödemli hastaların beslenme kısmına değineceğiz.

Beslenme Tedavisinde Neler Yapılmalı?

Anti-inflamatuar Besinler: Lipödemde kronik inflamasyon yaygındır. Bu nedenle, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı, zerdeçal, ceviz, badem, yağlı balıklar gibi anti- inflamatuar özellikteki gıdalar diyetin önemli bir parçası olmalıdır.

Şeker ve Rafine Karbonhidratlardan Kaçınma: Rafine şekerler ve karbonhidratlar, inflamasyonu artırabilir ve kilo alımına neden olabilir. Dolayısıyla düşük glisemik indeksli besinler tercih edilmelidir.

Tuz Alımını Sınırlama: Aşırı tuz tüketimi, vücutta sıvı birikimine ve dolayısıyla şişliğe yol açabilir. Bu durum, lipödem semptomlarını kötüleştirebilir. Yemeklerde tuz miktarını azaltmak ve sodyum oranı düşük gıdalar tüketmek önemlidir.

Dengeli ve Besleyici Diyet: Lipödem hastalarının protein, lif, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar açısından zengin, dengeli bir diyet uygulamaları gerekmektedir. Bu durum hem genel sağlığı destekler hem de lipödemin ilerlemesini yavaşlatabilir.

Yeterli Su Tüketimi: Bol su içmek, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve ödem riskini azaltır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketimi önerilir.

Fitoöstrojen İçeren Gıdaların Tüketimini Sınırlama: Fitoöstrojenler, vücutta östrojen benzeri etkiler gösteren bitkisel bileşiklerdir ve lipödem semptomlarını kötüleştirebilir. Soya Ürünleri, keten Tohumu, susam tohumu, baklagiller, kırmızı şarap ve birçok bitki çayı fitoöstrojen içeriği yüksek besinlerdendir ve lipödem hastaları tüketimi sınırlandırmalıdır.

Lipödem tedavisinde bireysel ihtiyaçlar ve semptomlar dikkate alınarak, kişiye özel beslenme planları oluşturulmalıdır. Bu süreçte, bu konuda tecrübeli olan bir beslenme uzmanından profesyonel destek almak çok önemlidir. Kliniğimizde lipödemli danışanların semptomlarını rahatlatacak FDA onaylı özel cihazlarımız ve lipödem hastalarına özel gıda takviyeleri bulundurmaktayız.

Sağlıklı günler dileriz...


Kategoriler

Etiketler